5 tips när du skall välja restauranginredning

Snygg inredningFör dig som köpt eller övertagit en restaurang, pub eller kanske ett café och nu planerar att göra om inredningen så finns det en del saker att tänka på.

Att inreda en lokal där människor skall intaga mat och dryck och trivas är inte riktigt samma sak som att inreda ett hem eller ett kontor.

Det som ofta får kunderna att återkomma och rekommendera stället – förutom självfallet god mat och bra service – är att lokalerna är rena och fräscha och har en trivsam inredning. När man går ut och äter med vänner eller affärsbekanta vill man ju oftast också kunna konversera så därför är akustiken i lokalen också väldigt viktig liksom belysningen som bidrar till att skapa en trivsam stämning.

Det kan också vara viktigt att ha en bra BALANS mellan nivån på inredning och matens kvalitet. Har man en väldigt lyxig och elegant inredning förväntar sig gästerna – med all rätt – att nivån på mat, drycker, service och allt annat – också skall ligga på den nivån.

5 tips för restauranginredningar

  • Satsa på hög kvalitet då det gäller slitage och hållbarhet
  • Tänk på att det skall vara lättstädat - välj sockel istället för ben
  • Skaffa dig en unik och personlig design och inredning
  • Stäm av inredningsförslaget med flera olika personer innan du bestämmer dig
  • Glöm inte belysningen och sekundärutrymmen som toalett, kök osv.

Restaurangmöbler och möbler för annan offentlig miljö – där många olika personer regelbundet använder möblerna – utsätts för en helt annan typ av slitage jämfört med möbler i t.ex. hemmiljö. Det ställs därför extra höga krav på hållbarhet för både underreden, ben osv. samt ytbeklädnad på sittdynor, ryggstöd osv. Slitna ytbeklädnader ger snabbt ett sunkigt och ofräscht intryck.

Det måste också vara lätt och snabbt att städa i denna typ av lokaler. En restaurang som är dåligt städad och ser ofräsch ut lockar inte tillbaka kunderna. Därför är det vanligt att man till restaurangsoffor väljer sockel undertill istället för ben, då detta avsevärt underlättar städningen.

Med hjälp av en unik och personlig stil på inredning, belysning, design & layout kan man också få hjälp att bygga restaurangens varumärke, rykte osv. så det kan vara klokt att först ta hjälp av en arkitekt eller någon som är specialiserad på att inreda just restauranger. Det finns speciella inredare som specialiserat sig just på den typen av lokaler. (Allt ovanstående gäller givetvis även för pubar, nattklubbar, caféer osv.)

När man på något sätt, själv eller med hjälp av en arkitekt eller specialiserad inredare väl har ett inredningsförslag som man är nöjd med – så kan en bra idé vara att stämma av det med ett antal olika personer i olika åldrar och av olika kategorier .

Glöm inte heller belysningen – med belysningen kan man skapa rätt stämning och trevnad men det är en faktor som ofta glöms bort. Lika viktigt är det att ha en trivsam inredning, färgsättning och belysning inne på toaletterna.

Jag har samarbetat med några ”restauranginredare” och de brukar ofta köpa sina restaurangmöbler från en webbshop som specialiserat sig just på restauranginredningar och möbler för restauranger, pubar, caféer etc. – nämligen AZ Design.

AZ Design har ett brett urval av restaurangstolar, restaurangsoffor, hörnsoffor, barsoffor, tygsoffor, skinnsoffor osv. i olika utföranden som är tillverkade för att klara de ovan nämnda högre kraven.

Hos AZ Design kan du också få skräddarsydda möbler och kan t.ex. designa restaurangsoffor, cafémöbler, restaurangmöbler, loungemöbler mm helt efter varje kunds egna önskemål. Ofta brukar arkitekten eller inredaren som restaurangen anlitat komma direkt till dem med sin inredningsförslaget – och sedan kan AZDesign tillverka direkt efter den. Därigenom kan du i din restaurang eller ditt café få din helt personliga och unika inredning – som du vet att du är ensam om – och den kan då hjälpa till att bygga ditt varumärke.

11 Jan 2014