Tips för dig som ska hyra musikanläggning

Hur fixar man riktigt bra musik till festen?

Har man en mindre fest med inte så stor lokal och inte så många personer – då duger ofta vanliga hemma anläggningar av lite bättre sort. Men ska man ha en lite större fest i kanske en hyrd eller lånad lite större lokal och där det är lite fler festdeltagare – då måste man ha ”riktiga grejer”.

Om det inte redan finns i den lokal man hyr så kan man faktiskt hyra hela ljudanläggningar dvs. färdiga paket med högtalare, mikrofon, stativ och kablar. I princip alltid är de mycket enkla att koppla ihop och oftast kan man koppla in musiken från en smartphone, ipad, mp3-spelare eller dator. De flesta verkar nu föredra att spela spellistor direkt från sin mobil eller surfplatta.

Det finns naturligtvis paket i olika prisklasser men också som är anpassade för olika behov och tillfällen.

En del paket är speciellt anpassade för att passa till att spela musiken från Spotify på en smartphone, ipad eller dator. Andra paket är anpassade för att passa på en konferens eller i speciella lokaler som tex i en kyrka – som ju har lite speciella akustiska förhållanden.

Här är några tips om frågeställningar du bör tänka igenom innan du hyr:

  • Vad skall den användas till (live musik, disco, tal, på ett studentflak osv.)
  • Typ av lokal och även material på väggar, golv och tak
  • Storleken på lokalen i kvm och även höjd – bör man ta reda på innan
  • Om det gäller livemusik, hur många musiker behöver då kunna koppla in sig till mixerbordet)
  • Hur många personer (åhörare) skall anläggningen räcka till
  • Kommer en subwoofer (för extra tung bas) att behövas
  • Finns tillgång till ström till hela anläggningen – på ett bra sätt
  • Behöver du hjälp med transport och upp – resp. nedmontering samt ljudcheck

Beroende på var man bor – så finns det ett flertal uthyrare av lämplig ljudutrustning. Bor du t.ex. i någon av de större städerna så är utbudet och konkurrensen ganska stor. Hyra ljudanläggning i Stockholm kan du t.ex. göra hos Discoanlaggning.se – de har olika paket för olika typer av fester och transport och montering ingår alltid. Om inget av standardpaketen skulle passa så kan de skräddarsy en lösning som passar just dina behov. Hos dem kan du också hyra grymma spellistor som garanterat får upp gästerna på dansgolvet. Med ett Premiumkonto på Spotify och om man i förväg gjort spellistan till Offline så fungerar det jättebra oberoende av internetuppkoppling. Andra uthyrare i Stockholm är bl.a. Hyrahögtalare.nu, Hyrljudstockholm.se, Soundside för att nämna några.

Så skall du hyra musikanläggning i Stockholm så är den bara några klick bort. I Göteborg, Malmö och en del andra lite större städer så finns det också flera alternativa uthyrare att välja mellan.

Du kan också hyra fullfärgslaser för häftiga ljuseffekter, rökmaskiner och scanners med massor av inbyggda färgeffekter.

24 Nov 2014