Att trycka böcker

Trycka bokFörr i tiden var det svårt, krångligt och dyrt att trycka böcker. Du var tvungen att antingen ha en förläggare - och alla som någonsin skickat sitt manus till olika förlag i hopp om att bli publicerade vet hur svårt det är, hur man efter flera månaders väntan får ett kort brev i stil med "tyvärr har vi valt att ej publicera ditt manus" - eller så var du tvungen att själva trycka din bok, vilket var dyrt: det enda som fanns tillgängligt var offsettryck, vilket krävde stora upplagor och stora upplagor = stor risk.

Nuförtiden kan man dock trycka bok med hjälp av digitaltryck och de moderna teknologierna har gjort att man faktiskt kan trycka böcker även i små upplagor, utan att det kostar skjortan. Man har alltså stora möjligheter om man har en bok som man vill trycka i mindre upplaga, något som ofta är fallet för smalare litteratur eller om det handlar om ens debutbok som man inte är säker kommer läsas av en större skara.

För dig som ska trycka bok rekommenderar vi Vulkan - det är Nordens största bokutgivare som har många års erfarenhet av att trycka böcker. Det som verkligen särskiljer Vulkan från konkurrenterna är att de inte bara låter dig trycka din bok, utan att de även kan distribuera den via deras marknadsföringskanaler och kostnadsfritt låta dig sälja boken på deras hemsida. Något som också är positivt om du trycker din bok hos Vulkan är att du har kvar rättigheterna till din bok - du kan alltså när som helst ge ut den på ett annat förlag om du så önskar.

22 May 2014