Att välja rätt bilförsäkring

Det finns för tillfället tre olika bilförsäkringar i Sverige och ibland kan det vara svårt att veta vilken man ska välja till sin nyköpta bil. Det går även att skaffa extra tilläggsförsäkringar men låt oss börja med Trafikförsäkringen, hel och halvförsäkring först.

Trafikförsäkringen är den mest grundläggande försäkringen av de tre och också den försäkringen som det är lag på att man måste ha på ett fordon som är registrerat i bilregistret och inte är avställt.

Trafikförsäkringen täcker endast skador som orsakas på tredjeparts liv och egendom. Det vill säga om man är vållande till en trafikolycka där någons fordon blir skadat så täcker trafikförsäkringen kostnaden för den som man kört på men inte för skadorna på ens egen bil. För att försäkra sig mot skador på sin egen bil krävs det en helförsäkring.

Halvförsäkringen skyddar precis som trafikförsäkringen mot skador mot tredje part men man försäkras även mot stöld, räddning, rättskydd, maskinskada, brand och glasskada som till exempel stenskott. Dock täcker inte försäkringen skada på bilen vid en trafikolycka där man själv är vållande. Då krävs en helförsäkring.

Helförsäkringen ger ett ekonomiskt skydd för eventuella reparationskostnader vid trafikolyckor där man själv varit vållande samt viltolyckor. Den täcker även skador som orsakats av skadegörelse mot fordonet.

Man brukar rekommendera att en bil som har ett marknadsvärde 20 000 – 30 000 bör vara minst halvförsäkrad, samtidigt som det är väldigt individuellt att välja försäkring. Oavsett vilken man väljer är det viktigt att ta sig tid att leta runt och jämföra olika försäkringar. På så sätt kan man spara tusenlappar.

5 Dec 2013