Hur låter man som ett proffs?

MusikstudioMan skulle kunna tro att det är enkelt att spela in en låt på egen hand nu förtiden. Att man kan köpa en mikrofon, sätta sig framför den, spela en ”truddilutt” och vips så har man en färdig låt. Om målet är att ha något att visa upp för vännerna så kanske det räcker men längre än svårt är det svårt att komma utan rätt inspelningsutrustning men framförallt rätt kunskap om hur man ska gå tillväga för att spela in sin musik.

Men självklart kan man försöka själv och det är faktiskt väldigt kul att lära sig hur man spelar in. Tanken här att är kunna ge en snabb introduktion till hur man gör helt enkelt!

Studioutrustningen

Musikstudios har ofta ett stort utbud av studioutrustning som är till för att få ljudet att låta bättre. Med stort utbud så menar jag stort! Jag var i den här musikstudion ( Standstraight) förut som hade över 60 st olika mikrofoner som används för olika ändamål. Men som nybörjare kan man inte förväntas ha många mikrofoner utan jag skulle rekommendera att köpa en mikrofon till att börja med bara så att man kommer igång.

De tre stegen

När det gäller att få en låt att låta bra så behöver man gå igenom tre steg. Dessa är först och främst själva inspelningen men även två steg till vilket är mixning och mastering. Båda dessa metoder som man använder är för stora områden att bara dyka in i så det rekommenderar jag att du läser vidare på egen hand. Men i stora drag kan man säga att mixning är när man bearbetar varje spår i en låt så att de passar med varandra i sammanhanget. T.ex. så att alla trum-delar såsom allt från virveltrumman till pukorna och cymbaler mm. låter i harmoni med varandra och sedan även med resten av låten. Mastering är steget efter mixning när man liksom ”knyter” ihop hela låten och ger låten den sista touchen som gör att den låter helt färdig. Mastering brukar ofta refereras nästan som ”svart magi” för musiker då man inte riktigt vet vad som teknikern gör med låten men efter att den är färdig så blir det ofta väldigt stor skillnad från den slutgiltiga mixen. T.ex. så kan det handla om att få upp volymen i ett dansspår så att man verkligen känner det där trycket som man är ute efter i en sådan låt. Detta sker vid masteringen. Det är vanligt att man skickar iväg sin mix till en tekniker som sköter detta, nu i moderna tider kan man t.o.m. skicka sin låt digitalt för att få den mastrad. Webbsajten onlinemasteringstockholm.se är ett ställe som t.ex. har börjat mastra online vilket är mycket enklare än det man behövde göra förr i tiden vilket var att skicka en Cd med post för att sedan bli behandlad. Vilket var mycket osmidigare än vad man kan göra idag.

Men om detta är något du vill lära dig att göra själv så rekommenderar jag att du läser vidare om specifikt hur man går tillväga för att just mixa och mastra.

Så de tre delarna man måste ha koll på för att få en låt att låta som en ”färdig produktion” och inte bara en kul grej är inspelning, mixing och mastering. Besök gärna forum på nätet så finns det en hel uppsjö om information för hur du lär dig att göra varje sådan här del på bästa möjliga sätt. Det går att lära sig göra det själv men det gäller att ligga i för det är svårare än vad man kan tro, det handlar om att veta hur du ska positionera mikrofonen/mikrofoner på bästa sätt till vilket slags utrustning man behöver för att få ut det bästa möjliga av din låt till att och hur du ska kombinera detta till det egna spelade/sjungande så att du kan få det att låta så bra som möjligt. Det är svårt men samtidigt väldigt roligt projekt att ta sig an.

12 Feb 2014