Huskurer mot torrt hår

Ett torrt hår är skörare och slits lättare än ett friskt och återfuktat hår. Dessutom ser ett uttorkat hår ser tunnare och mindre glansigt ut. En kliande hårbotten är också ofta en konsekvens av att håret är uttorkat. Orsakerna till att håret tappar sin naturliga fuktighet och styrka är att det har utsätts för schamponeringar, blekningar, färgningar eller andra hårda behandlingar för ofta.

De flesta hårbehandlingar som inkluderar kemikalier eller värme gör håret torrare och känsligare. Till exempel gör de fettlösande ämnena i schampo att de naturliga oljorna som finns i håret för att skydda det från smuts och slitage löses upp. Andra produkter, som till exempel hårspray och hårfärgningsmedel, innehåller också ämnen som irriterar och torkar ut håret. Värmebehandlingar verkar också uttorkande på håret när man plattar eller lockar det.

På sommaren bör man vara särskilt försiktig med hur man behandlar sitt hår eftersom solen och salt och klor i badvatten gör att håret slits ännu mer.

För att göra ett förebygga eller återställa torrt hår behöver man naturligt nog återfukta det. Det mest effektiva sättet att göra det är med en hårinpackning som tillför de oljor och nyttiga ämnen som det torra håret har förlorat. En sådan hårinpackning är enkel att göra själv och brukar oftast baseras på vegetabiliska oljor och feta frukter.

Huskur med olivolja mot torrt hår

En väldigt enkel behandling mot torrt hår är att göra en återfuktande hårinpackning med bara en ingrediens – olivolja. Börja med att värma en flaska olivolja till kroppstemperatur genom att låta flaskan ligga i varmt vatten ett tag. När oljan är varm masserar man sedan noggrant in oljan i håret och hårbotten och låter det verka i cirka en timme. Sedan är det bara att tvätta bort oljan med schampo så är behandlingen klar.

Hurskur med avokado mot torrt hår

Man också göra en mer fruktig hårinpackning med ännu fler nyttiga mineraler och ämnen som håret behöver genom att blanda i avokado, banan och olivolja. Ett bra recept på en sådan behandling är att ta 1 msk uppvärmd olivolja, ½ avokado och ½ banan och noggrant blanda ihop med en mixerstav, matberedare eller en gaffel. Blandningen masseras sedan in i håret och låtes verka i cirka en timme innan den tvättas ur.

22 Sep 2011