Kan man leva på sportsbetting?

OddsVem av oss har inte känt spänningen när vi haft en fyrling till högt odds där tre av matcherna suttit som en smäck och den fjärde matchen står och väger i halvlek för att sedan se hur ”vårt” lag gör två mål i slutminuterna och tack vare detta kamma hem en fin summa pengar? Och vem av oss drömmer inte om att bara klicka på några knappar varje förmiddag och sedan se pengarna rulla in? Men går det verkligen, fungerar det att leva på sportsbetting?

Ja, det fungerar. Men att tro att det kommer vara enkelt är att vara helt fel ute, att tro att det handlar om att klicka in några bets på morgonen och sedan räkna pengarna efter att Premier League-matcherna slutat på sen eftermiddag är helt galet. Det handlar om att konstant jämföra odds och villkor hos olika spelbolag (en bra sida för just odds på sportsbetting är www.sportsbettingodds.se) för att hitta den matchen där man har en liten fördel.

De som jobbar som oddssättare hos spelbolagen har det jobbet av en anledning – de har oerhört bra koll på sitt fält och kan snabbt ta hänsyn till en mängd olika faktorer. De som livnär sig på sportbetting möter alltså hårt motstånd från spelbolagen. Det som ändå gör att det faktiskt går att vinna är dels att oddssättarna inte bara tar hänsyn till respektive lags vinstchanser utan även till summorna som satsats hos det konkreta spelbolaget, samt att man kan nischa sig mot specifika ligor och sporter. Sedan gör ju också oddssättarna misstag, så ibland går det att hitta spelbara objekt till överodds också.

En oerhört viktigt egenskap för att leva på sportsbetting är disciplin. Du bör aldrig satsa mer än 5% av de pengar du har tillgängliga, en vanlig insats ligger på runt 2-3% av dina totala medel. Kom också ihåg att om du spelar till exempel 1 enhet (2,5% av totalsumman) på ett spel där oddset är 2.20 och du bedömer vinstchansen till 50% så är din förväntade vinst (Return On Investment, ROI) 10% av insatsen (50% av gångerna vinner du 0 insatser, 50% av gångerna 2.2 d.v.s. 1.1. i snitt). Detta är en mycket bra siffra för någon som bettar professionellt, ofta är väntevärdet klart lägre än så.

Säg att du hittar 300 spelobjekt per månad med ett sådant väntevärde och spelar enbart på sådana. Du satsar 300 enheter totalt och vinner 330 enheter. Dessa 30 enheter som du vinner måste täcka alla dina levnadskostnader. Om du vill ha en budget på strax över 20 000 i månaden så måste alltså varje enhet (satsning) ligga på i snitt 700 kronor. Och om vi återvänder till att du vanligtvis satsar 2.5% av dina sammanlagda pengar måste du alltså ha en minimibudget på nästan 30 000 kronor bara för att kunna överväga att spela professionellt!

Det är alltså inte så pass enkelt att livnära sig på sportsbetting som man kan tro.

3 Oct 2013