Mikrolån

Godkänt mikrolånEtt mikrolån är ett ord som används för att sammanfatta olika sätt att låna pengar. Det är låneformer som skiljer sig från andra långsiktiga lån. Ett mikrolån är ofta en liten summa på 1000-4000 kr (kan ibland vara högre) och återbetalningstiden är en månad. Mikrolån utfärdas inte av vanliga banker som i de flesta fall har en ganska krånglig och byråkratisk tillvägagångssätt när det kommer till låneansökan. Många blanketter ska fyllas i och det kräver ett fysiskt besök tillsammans med en banktjänsteman. Företag som utfärdar mikrolån har däremot en mycket enklare process. Här ska det gå snabb och kunden ska få ett svar direkt.

Tanken är att mikrolån ska fixa oförutsedda utgifter som kan dyka upp. Då ska man snabb kunna ansöka och få en utbetalning inom några timmar eller nästa dag. Ett exempel är om tvättmaskinen går sönder och det är flera veckor kvar till nästa lön. Då finns alternativet att ta ett mikrolån och sedan betala tillbaka lånet när lönen kommer in i slutet av månaden.

Vad finns det för olika mikrolån?

Den låneform som alltid tas upp i mikrolånsammanhang är smslån. Precis som det låter så kan du ansöka om ett lån via sms och få pengarna samma dag. Snabbt och enkelt som ett mikrolån är tänkt att vara. Sedan finns det mängder med företag som erbjuder lån genom deras webbplatser på internet. Ansökan är relativt simpel även där och du får svar nästan direkt. Det finns väldigt många mikrolån på marknaden. Som tur är finns det en hemsida som har en lista med alla mikrolån på marknaden. Det finns också en annan sorts mikrolån som inte syftar på smslån eller andra privatlån. Mikrolån kan vara ett lån som erbjuds till företag i utvecklingsländer, för att hjälpa till med tillväxten. Privatpersoner och företag kan gå in och ge sådana mikrolån till personer som ansöker.

Vad kostar ett mikrolån?

Det kostar att ta ett mikrolån och man kan räkna med högre avgifter samt räntor än ett traditionellt banklån. Ungefär 25-40 % i avgifter kan tillkomma när man ska betala tillbaka. Ränta kan också läggas på skulden, men många företag väljer bara en avgift. Företag som erbjuder mikrolån brukar marknadsföra sig med lån utan räntor eller avgifter. Detta gäller det för nya kunder, kommer man tillbaka så lägger låneföretaget på en avgift. Och sköter man sig med betalningar osv så tillkommer inget mer. Betalar man in för sent eller inte alls får man förseningsavgifter och räntepåslag på skulden.

Kreditupplysningar och mikrolån

Banker och andra företag som lånar ut pengar till privatpersoner har som standard att ta en kreditupplysning i samband med en ansökan. Där kollar man om personen i fråga är kreditvänlig, d.v.s. kan betala tillbaka lånet inom avtalad tid. Olika uppgifter hämtas ur ett register där man kan se om det finns betalningsanmärkningar. Om långivaren har vissa krav på årsinkomst kan det kontrolleras på samma gång.

Företag som erbjuder mikrolån har alla sina särskilda villkor. Men tillskillnad från banker som alltid kräver en inkomst samt att man är prickfri så kan mikrolånsföretag bevilja personer med anmärkningar. Annars gäller villkoren som hos vilken bank som helst: 18 år, en viss årsinkomst, ingen betalningsanmärkning.

Sammanfattat

Mikrolån är ett lån med en mindre summa på 1000-4000 kr vars återbetalningstid är ungefär 30 dagar. Man kan ansöka genom sms eller på internet. Hos vissa mikrolångivare kan man ansöka om ett mikrolån med betalningsanmärkning. Inte alla erbjuder mikrolån med betalningsanmärkning men det finns ändå hopp för dig med anmärkning.

6 Sep 2013