Nya förbättrade regler för friggebodar

FriggebodNu kan det snart bli ännu enklare att uppföra en andra bostad på en villatomt. Regeringen har gett i uppdrag åt Boverket att titta på om det är möjligt att öka storleken på de bygglovsfria friggebodarna från nuvarande 15 kvm till 20 kvm.

Du kan du läsa mer på Boverkets sajt om de nuvarande reglerna för friggebodar. Det har funnits förslag på att uppföra studentbostäder i form av en friggebod och sedan hyra ut. Med 20 kvm så blir det enklare och kan tom bli en ganska bra lösning. Det råder ju brist på billiga bostäder för studenter och ungdomar så något måste ju göras. Alla studenter vill nog inte bo i en liten låda på föräldrarnas tomt men för många kanske det inte finns så många andra, bättre alternativ. Men det kan också vara ett alternativ för tonårsboende när tonåringarna känner att de behöver ett eget6 krypin avskärmat från den övriga familjen.

20 kvm skulle också duga till en carport, eller tom ett litet garage, som därmed skulle kunna uppföras bygglovsfritt.

Det verkar dock som att en del kommuner kommer att kräva bygglov om man ska dra in vatten och avlopp till en friggebod. Detta gör det i så fall svårare och avsevärt dyrare att bygga en andra bostad på tomten.

Friggeboden kan också ha många olika användningsområden som t.ex. gäststuga, lekstuga, tonårsboende, hobbystuga, kontor, bastuhus, jaktstuga, förråd, carport , paviljong eller lusthus och tom som utedass. En av Sveriges större och mer etablerade leverantörer av prefabricerade friggebodar är Polhus. De tillverkar sina produkter i Sverige och Lettland. De har även lite större hus i sortimentet som fritidshus med loft osv. De har både friggebodar i byggelement och knuttimrade friggebodar. De har ett stort antal olika varianter från 1 kvm (lekstugor och utedass) till 15 kvm.

Deras byggsatser är enkla att montera själv. Personligen valde jag en sådan lösning och använde min lediga tid till annat.

10 Dec 2013