Nytänkande men inte nytt

Ledbelysning har verkligen kommit i ropet på senare år, och det är lätt att tro att detta är en helt ny teknik, men så är inte fallet. Ledtekniken har faktiskt funnits ända sedan 1920-talet, och utvecklades av en ryss vid namn Oleg Vladimirovitj Losev.

LED står för Light Emitting Diode, och bygger på halvledarteknik och elektroluminiscens. Från början gav denna teknik inte något ljus, eller åtminstone inte ett ljus som det mänskliga ögat uppfattar som ljus. Det tog nästan 40 år innan man fick ljus från denna teknik, och sedan har utvecklingen stadigt gått framåt. Idag kan man få fram i stort sett vilket ljus man vill ur ledtekniken, och det inkluderar också infrarött och ultraviolett ljus.

Men, det vi till vardags kanske har mest användning av, är att man numera kan ersätta det gamla glödljuset med ledbelysning, och på så sätt spara både pengar och miljö. Med ledbelysning, eller lysdioder som vi vanligen kallar denna ljuskälla, kan man använda ljus både i hemmet och på andra platser på ett helt nytt sätt.

Inte minst inredare och arkitekter sätter stort värde på denna teknik som finns hos bland annat www.barahandtag.se, eftersom man med dess hjälp kan använda ljus för att förändra ett rum eller en miljö. Kanske har du sett på TV eller i inredningsmagasin hur man använder ljus för att framhäva eller dölja detaljer i inredningen, och då handlar det i nästan samtliga fall om ljus av ledtyp.

Ledbelysning finns i otroligt många former. Du kan använda ledlampor i dina armaturer där du tidigare använt vanliga glödlampor. Det finns lampor med standardsocklar, som passar i alla vanliga armaturer. Det finns till och med ledlampor som går att använda tillsammans med dimmer, även om du kanske inte kan använda dem med din befintliga dimmer, om denna är av en äldre och billigare typ. Ledbelysning finns också som spotlights, ljusskenor och slingor och ljusslangar av olika slag. Dessutom kan dessa små ljuskällor byggas in i speciella armaturer, som anpassas efter olika utrymmen.

Möjligheterna med ledbelysning är nästan oändliga, och utvecklingen stannar naturligtvis inte här, utan det kommer hela tiden nya sätt att använda ledlampor på. Vill du ljussätta ditt hem eller ditt kontor på ett nyskapande och kreativt sätt är det definitivt LED du ska satsa på. Då får du alla möjligheter, samtidigt som du gör en stor insats för miljön, och naturligtvis sparar många sköna slantar på en minskande elräkning. Hög energieffektivitet och lång livslängd är utmärkande för belysning av ledtyp.

21 Nov 2013