Olika sätt att behålla maten fräsch

PaprikaDet finns en rad olika sätt att använda sig av för att hålla maten fräsch och fri från bakterier. Beroende på när man planerar att äta den samt vad det är för slags mat finns det olika alternativ.

Mattermos – Den korta lösningen

Har man ner mat i en mattermos på morgonen så är fortfarande maten över 75 grader vid lunch. Tillräckligt varmt alltså för att hålla bakterier borta. Mattermosen kan även användas bakvänt och användas som kyllåda. Även om man använder den för att behålla kylan så räcker det med lätthet fram till lunch. Mattermosar går att köpa på mattermos.se

Torkning – Svamp och kryddor

Torkning går att göra av vissa enstaka livsmedel. Det vanligaste är att man torkar växter eller svampar. Den stora fördelen med torkning är att man förlänger livslängden avsevärt. Så länge som den torkade och smulade svampen eller växten ligger i ett tätt försluten låda går den att spara under mycket lång tid.

Frysning – Den långsikta lösningen

Ett annat sätt att använda sig av för mycket lång förvaring är frysning. Så länge inte syre eller vätska kommer till det som är nedfryst så kan maten vara fryst flera år. Däremot varierar det mycket mellan olika maträtter hur lämpligt det är att frysa ned maten. Potatis är exempelvis ett livsmedel som får en betydligt sämre konsistens samt att smaken förändras något.

Burkkonservering – Enklast för lång tid

Det är extremt få personer idag som genomför burkkonservering i hemmet. Detta var betydligt vanligare förr men har försvunnit allt mer eftersom billiga konserver börjat säljas i matvarubutikerna. Den stora fördelen med att konservera maten i burkar är att den går att ta med överallt och att man kan ta fram maten exakt när som helst. Detta ska då jämföras med frysning då man kan behöva ta fram en köttbit flera timmar innan det ska tillagas så att det kan tinas upp inför att matlagningen börjar.

Salta – Den gamla lösningen

Att salta och lägga in matvaror i saltlag var bland de första konserveringsmetoderna som uppfanns. I likhet med torkning är det bara vissa livsmedel som passar för denna metod. Dessutom påverkar saltet smaken betydligt vilket gör att saltning är den minst använda konserveringsmetoden av de som nämnts ovan.

Så frågan man får ställa sig är ”hur länge måste maten hålla sig fräsch” och ”klarar maten av denna typ av konservering”. Utifrån de frågorna får man välja bästa sättet att hålla maten fräsch.

19 Mar 2014