Om friluftskläder

friluftskläderNamnet förklarar sig självt – friluftskläder är kläder som är ämnade för att bäras i den fria luften. Ofta handlar det om stryktåligare plagg ämnade för vistelser i naturen. Under denna kategori faller en rad olika kläder – byxor, jackar, hattar, oljerockar, skjortor och fiske- eller jaktvästar. Ibland brukar man även inkludera stryktåliga accessoarer som väskor, handskar och skärp i utbudet av friluftskläder.

Anledningen till att man bör välja friluftskläder är enkel – ett vanligt plagg är inte särskilt tåligt mot regn, trädkvistar, lera och vind. Ett vanligt plagg blir snabbt fult, och riskerar att bli förstört, om man vistas i naturen, särskilt om man promenerar i skogen eller klättrar. Friluftskläder däremot är särskilt anpassade för att vara tåliga mot alla naturfenomen, vilket dels gör att du kan vistas ute även om vädret är dåligt, dels att du slipper oroa dig för om en trädgren kommer skrapa upp din jacka.

Dessutom brukar friluftskläder vara försedda med fler och djupare fickor än vanliga kläder. Eftersom du är ute och rör dig finns det större risk att du tappar något när du t.ex. böjer dig ner eller sträcker dig, därför är också fickorna utformade för att minska denna risk. Trots allt förstörs ju fiskelyckan lite om du ska håva in din fångst men samtidigt ramlar din plånbok ut och hamnar i vattnet…

29 Mar 2012