Säkerheten med tonade rutor

Bil med tonad rutaAtt ha tonade rutor har flera fördelar. Den enda nackdelen är att det kostar några hundra kronor att köpa in materialet samtidigt som fördelarna är betydligt fler och då särskilt ur två säkerhetsaspekter. Två aspekter som många inte ens tänker på när de köper in solfilm eller annat för att tona rutorna.

Hållbarare

Att säga att tonade rutor överlag ger större hållbarhet för glaset är något felaktigt. De som sprayar rutorna med svart färg och skapar en toning med hjälp av detta får självklart inte någon större hållbarhet. Men används solfilm blir det skillnad. För det första blir det hållbarare med en stor ”plastdekal” som håller ihop rutan. För det andra blir det även som ett skydd för splitter om en tjuv skulle få för sig att slå in rutan. Den variant som skapar allra hållbaraste rutor är den så kallade solskyddsskivan. Istället för mycket tunn mjukplast som klistras fast så är detta en tunn och hård plastskiva som monteras på insidan. Att denna skiva både skyddar fönstret och skyddar mot glassplitter är lätt att förstå.

Säkrare mörkerkörning

Det kan låta lite paradoxalt att tonade rutor ska göra det lättare att köra i mörker. Självklart beror detta i första hand på hur mycket rutorna är tonade. Detta brukar anges i ett procenttal och ju lägre procent desto mindre ljus släpps in. En av de lägsta är 5% och de som väljer denna modell av solfilm kommer få mycket mörkt tonade rutor vilket kan vara till problem vid mörkerkörning. Det kan vara svårt att se ut genom bakrutan och sidorutorna tillräckligt bra.

Men det vanligaste procenttalet är 15%. Det är ytterst få som anser att denna grad av tonade rutor är störande vid mörkerkörning utan snarare tvärtom. De har god sikt ut genom alla rutor men samtidigt får de en fördel mot andra trafikanter. De blir nämligen inte bländade av de som kör bakom.

Tänk på det nästa gång du funderar på att tona rutorna.

7 Dec 2013