Vad är åderbråck, går de att få bort?

Åderbråck är bland de åkommor har bland de fulaste symptomen och har man riktigt otur kommer de fula symptomen som liknar sladdar på benen med svullnader och värk. Turligt nog finns en mängd sätt att behandla både symptomen och orsakerna till åderbråck samt förebygga att drabbas eller problem förvärras.

Sunt leverne förebygger åderbråck Behandlingarna kan vara allt från piller, kapslar, krämer samt kirurgiska metoder för att ta bort åderbråck. Den första kategorin av behandlingar är förbyggande åtgärder och lindring av minimala besvär. En av de enklaste åtgärderna i både förebyggande och lindrande syfte är att regelbundet placera benen högre än huvudet, detta kallas även för att placera benen i högläge. Regelbunden motion är starkt att rekommendera. Motionen kan vara allt från mild träning som regelbunda promenader till hårda träningspass, det viktaste är att få motion. Regelbunden motion har ofta en bra inverkan på blodcirkulationen, en bra blodcirkulation minskar risken för att utveckla åderbråck. andra förebyggande åtgärder är försöka hålla konsumtionen av alkohol till ett minumum. Övervikt brukar räknas som en biddragande faktor för att utveckla åderbråck, att gå ner i vikt brukar minska risken att utveckla åderbråck. Kläder och bälten som stramar åt kan påverka blodcirkulationen negativt, så ett tips är att undvika denna typ av plagg och tillbehör. Milda stödstrumpor är en mycket effektiv förebygande åtgärd. Vidare innehåller citrusfrukter ett ämne som kan verka förebyggande mot åderbråck och andra venösa sjukdomar. Ämnet kallas hesperidine. Det finns kosttillskott som innehåller hesperridine och diosmin, ett realterat ämne som även det verkar förebyggande mot åderbråck.

Behandling mot åderbråck När besvär med åderbråck har brutit ut beror det helt på hur allvarliga besvären är hur de ska behandlas eller om läkare ska kontaktas. Det finns behandlingar som gör allt från lindra symptom till att kirurgiskt avlägsna dem i allvarliga fall. Större och allvarliga åderbråck kan ibland tvingas att avlägsnas kirurgiskt. För behanding av milda till måttliga besvär är det bäst att kombinera några av de förebyggande åtgärderna med att använda av en förebyggande åtgärder, som att så ofta det går hålla benen i högläge och motion med någon typ av behandling. Passande behandlingar mot milda besvär kan att använda graderade stödstrumpor eller tabletter och krämer mot åderbråck som innehåller alun, extrakt av hästkastanj, diosmin eller hesperidine. Graderade stöddtrumpor är den mest använda behandlingen, de lindrar symptom och minskar svullnader samt förebygger långsiktigt. Stödstrumpor bör tas på morgonen innan venerna har börjat svullna. De tabletter och krämer kan användas som den ensam åtgärd, men är oftast bäst i kombination med andra åtgärder. Om åderbråcken blir allt större och kramper,smärta eller svullnad börjar dyka upp bör läkare kontaktas. Om problemen blir värre brukar de effektivaste behandlingarna vara graderade städstrumpor med starkare tryck, och krämer och piller brukar inte räcka för att ensamt behandla besvären. Behandling av besvär med åderbråck som kan räknas som mer än måttliga brukar behandlas i samråd med läkare. De metoder som brukar användas är graderade stödstrumpor med hög kompressionsklass, kirurgiska metoder eller receptbelagda mediciner .

Att operera bråck i benen Kirurgiska metoder brukar användas med viss försiktighet, oftast är det svårbehandlade fall eller allvarligare fall. Det finns många omständigheter där det är inte möjligt att operera. I de fall en patient är gravid eller har varit det nyligen bör man vänta minst 2 månader för att operera. De flesta åderbråck som uppkommer under graviditet försvinner av sig självt efter ett tag tid. För åderbråck som enbart stör patienter av kosmetiska skäl är inte kirurgi är inte det första valet.

Olika kirurgiska ingrepp Det finns många olika kirurgiska metoder att använda. En av de mest använda är stripping. Metoden fungerar genom att en tunneldrivande anordning placeras under huden mellan tvärsnitt. Tunneln utvidgar sedan kärlen. Metoden lämnar ofta efter sig ärr och blåmärken. Läkningstiden för blåmärkena är ett par veckor . Andra tillfälliga effekter är nedsatt känsla på huden i det opererade området, denna effekt försvinner efter ett par veckor. En annan populärt sätt att åtgärda problem med åderbråck är att använda sig av endovaskulär laserterapi eller laserkirurgi. Metoden är relativt smärtfri och har få biverkningar. En liknande metod är högfrekvent ablation. Denna typ av behandling som använder sig av värme, en liten sond som placeras inuti i venen och hettas upp. högfrekvent ablation har uppnått utmärkta resultat. Andra vanligt förekommande kirurgiska metoder är ambulerande phlebectomy, ven ligatur samt kryokirurgi.

Venkrympning Läkare kan även använda sig av medicinska behandlingar. Den kanske mest använda metoden kallas för scleroterapi. Metoden fungerar genom att en medicin injiceras i vener och för dem att krympa. De läkemedel som vanligen används för denna behandling är polidocanol (POL), natrium tetradecyl sulfat (STS) eller Sclerodex, hyperton saltlösning, glycerin och Kromaterat glycerin. Det finns varianter av scleroterapi som använder skum istället för flytande lösning. Den största fördelen är med skum är fler vener kan behandlas per session, men har liknande effekt som vanlig scleroterapi. Metoden är en av de äldsta och mest beprövade och har använts för behandling av åderbråck i över 150 år. Metoden används mot små eller stora åderbråck. För behandling av stora åderbråck utförs behandlingen ofta med skum och ultraljud används för att vägleda. Scleroterapi är förknippad med få biverkningar och komplikationer med scleroterapi. En av de ovanliga biverkningarna är blodproppar och sår uppstå, men det händer mycket sällan att komplikationer uppstår. Scleroterapi har bättre effekt än kirurgiska ingrepp på kort sikt, under ett år. Kirurgi är bättre på lång sikt, över fem år.

14 Jun 2013