Vad karakteriserar en kuvertväska?

KuvertväskaAlla väskor har sina karakteristiska drag – även kuvertväskan. Vad är det då som är typiskt för denna väska som fått har ett kontorsinspirerat namn?

Som ett kuvert – Inte oväntat så ser en kuvertväska ut som ett kuvert. Det är därifrån som den fått sitt namn. Även om storleken varierar något så är de ofta lika stora som ett A5 kuvert. Utöver den likheten så ser den ut som ett kuvert genom att locket stängs på samma sätt som på kuvertet. Ännu en likhet är hur lite de egentligen rymmer. Man får verkligen prioritera om man ska använda denna väska till att förvara saker i.

Kvinnligt – De allra flesta väskmodeller finns för både män och kvinnor. Men handväskan och kuvertväskan är de två som enbart vänder sig mot den kvinnliga kundgruppen. Det betyder att modeller, färger och former är gjorde för att attrahera kvinnliga köpare.

Accessoar – Denna lilla väska ska främst ses som en accessoar. Visserligen rymmer den det allra viktigaste men med tanke på dess storlek (litenhet) så är det mest något som man har för att matcha till övrig klädsel.

Till fest – Handväskan används till vardags för att ha med sig allt möjligt. När det blir fest lämnas handväskan hemma och man kan ta fram kuvertväskan istället. Det har blivit en väska som är synonymt med fest, glitter och glamour. Tittar man på mingelbilder från partyn med kändisar är det tydligt att väskan finns med som del av klädseln.

Inget handtag – Det finns väskmodeller som har remmar och snören. En del har även en kedja. Dessa går visserligen att använda för att bära väskan i men det är inte meningen. En kuvertväska bärs i handen eller under armen. Så även som det finns små detaljerade handtag eller snören så är dessa enbart där för syns skull. Att bära denna väska över axeln i det snöre som eventuellt finns är lika fel som att bära en ryggsäck på magen.

Ska synas men inte – Som tidigare nämnts så ska modellen och färgen på väskan matcha resterande klädsel. Det är en accessoar som ska, i likhet med smycken, framhäva helheten. Men den får inte ta över. Bär en knallrosa modell till en klänning i mjuka färger och fokus kommer ligga på fel sak. I detta fall syns den för mycket. Men samtidigt kan den vara något som människor omkring lägger märke till. Balansgången är alltså inte helt glastydlig.

5 May 2014