Vad utmärker ett bra affiliateprogram?

PengarDet finns väldigt många affiliateprogram ute på internet nuförtiden, faktiskt så pass många att det ibland kan vara svårt att hitta rätt affiliateprogram. Vad utmärker då ett bra affiliateprogram? Vad särskiljer ett bra från ett dåligt?

Ett bra affiliateprogram bör lämna ett seriöst intryck. Om hemsidan ser ut som om den är från 2004 är det knappast någon idé att signa upp – affiliate verksamhet handlar om marknadsföring och ett företag inom denna bransch som inte ens kan lägga upp en hemsida som inte är från stenåldern är ett bra varningstecken. Undvik alltså affiliateprogram som lämnar ett dåligt intryck – alla affiliateprogram som är värda namnet har i alla fall lagt ner lite tid på att få upp en vettig design.

Innan du signar upp bör du även kolla hur affiliateprogrammet sköter sina utbetalningar. Ett bra affiliateprogram kommer ha en klar utbetalningspolicy (t.ex. 1 gång/månad) samt ange vilka betalningsmetoder som det använder. Särskilt bland utländska affiliateprogram kan det vara svårt att få ut pengar om du inte använder någon typ av elektronisk plånbok, t.ex. PayPal eller Moneybookers. Ofta vill du få pengarna direkt på ditt konto istället, så då är det bättre att hitta ett svenskt affiliateprogram, eller i alla fall ett sådant som kan betala ut till bankkonto.

Vidare bör det program du väljer ha produkter som du faktiskt kan tänka dig är rätt bra. Du vill ju inte kränga vilken skit som helst, så försök hitta ett affiliateprogram som faktiskt erbjuder bra varor och tjänster. Försök också matcha dessa produkter med inriktningen på din blogg eller hemsida, det ger dig mycket större chanser till att faktiskt sälja något.

Sedan kan du också googla lite om själva affiliateprogrammet. Vanligtvis kommer du kanske inte hitta något speciellt, men om det är något som inte är okej kommer detta förmodligen komma högt upp på googleresultaten. Om du ser flera trådar på seriösa affiliateform som diskuterar försenade utbetalningar, eventuella konkurser, bedrägerier och liknande är det bättre att se sig om efter ett annat affiliateprogram!

1 Feb 2012