Vilken mobil dator ska jag köpa?

Att köpa dator är svårt för de flesta konsumenter. Idag är det svårare än någonsin eftersom valet inte längre enbart står mellan att köpa en kraftfull stationär dator och en flexibel bärbar dator. Nu finns det många fler alternativ att tänka på eftersom både de enkla smarta mobiltelefonerna och de stora arbetsstationerna klarar av ungefär samma program och tillämpningar. Tack vare att det idag är så pass billigt att köpa mobilt bredband kan alla sorters datorenheter ha tillgång till internet och webben. Här kommer en kort genomgång av de olika mobila enheterna som finns på marknaden idag och vad de kan användas till.

Smartphone

En smartphone är en mobiltelefon som är gjord för att användas tillsammans med internet och internettjänster. Med en smartphone är det lätt att surfa, läsa mejl och använda tjänster som Facebook även när man är utanför hemmet eller kontoret. Dessa enheters kraftfulla operativsystem och hårdvara gör att de har blivit populära att utveckla tredjepartsprogram för. Dessa så kallade “appar” finns att ladda ner i mobiltelefonens applikationsbibliotek.

Den stora fördelelen med en smartphone är att den gör att du kan komma åt internet och dina favoritapplikationer var du än är, tack vare den är så liten och mobil. Men den lilla skärmstorleken, på cirka 3-4 tum, är också smartphonens stora nackdel eftersom man snabbt tröttnar på att läsa långa texter, titta på video eller fullstora webbplatser på en sådan liten skärm.

Surfplatta

En surfplatta är en större enhet än en smartphone, men i övrigt är de två enheterna lika på de flesta andra sätt. Både smartphones och surfplattor kretsar kring webben och applikationer som är kopplade till internettjänster. Även användningen av surfplattor sker ett nästan identiskt sätt som med traditionella smartphones, eftersom båda enhetstyperna använder tryckkänsliga skärmar och liknande komponenter, operativsystem och gränssnitt för att interagera med användaren.

Men det som gör surfplattorna unika, och i regel snäppet dyrare än smartphones, är att de har större skärmar. Även om skärmstorleken gör att själva enheten blir större och klumpigare så gör blir det lättare att läsa långa texter, surfa på fullstora webbplatser och se på video på dessa enheter. De fördelarna har gjort att surfplattorna ofta används under tåg- och flygresor, i tv-soffan eller vid frukostbordet för att läsa nyheter, slösurfa eller se på film.

Netbook

En netbook är en liten och lätt bärbar dator. Till skillnad från en surfplatta är en netbook konstruerad som en traditionell bärbar dator med ett hårdvarutangetbord och en något större skärm. Netbookens fördelar gentemot surfplattan är dels det fullstora fysiska tangebordet, men framför allt priset. En netbook kostar inte sällan mindre än hälften av vad en normal surfplatta kostar. Den här enheten passar perfekt att ta med sig i skolväskan eller på den långa resan om man bara ska surfa på nätet eller skriva ett textdokumentation. Tyngre program så som bild- eller filmredigering lämpar sig inte på netbook. Man bör också tänka på att netbookens konstruktion gör att den inte är lika smidig att använda i till exempel en tv-soffa på samma sätt som en surfplatta.

21 Sep 2011